Bryd tabuet: Tal økonomi med vennerne

29. marts 2017

Med støtte fra vennerne kan du få bedre styr på dine penge. Taler I om forbrug, kan I hjælpe hinanden til at få bedre vaner.

tabu3.jpg

Bryd tabuet  - tal økonomi med vennerne
Foto: Getty Images, Bryd tabuet - tal økonomi med vennerne

Sådan taler du økonomi med vennerne
Rod i privatøkonomien kan være svært at overskue. Og det kan være endnu sværere at gennemskue, hvordan du tackler det bedst muligt. Det er vigtigt, at du har nogle at tale med, hvis privatøkonomien skranter. Og dine venner er ofte nogle af dem, der kender dig bedst.

Vennerne er samtidig ofte dem, du bruger pengene sammen med. På café-besøg, til Roskilde Festival, i fredagsbaren eller på skiferien til Østrig. Det er ikke nemt at sige nej til disse ting – og det kan være svært at fortælle vennerne, hvis du har ondt i privatøkonomien.

Billigere alternativer kan dog findes i fællesskab med vennerne. Billige flaskeøl og en uge på ødegård i Sverige kan være lige så sjov som dyre bobler og rejser til Syden. Men det kræver, at I tager hul på snakken om en skrantende privatøkonomi.

Snakken om privatøkonomi kan være svær at indlede. Men det behøver ikke være så tungt et emne til at starte med. Måske kan du tage udgangspunkt i, at penge kommer og går, og at det kan være svært at forudse, hvordan din privatøkonomi ændrer sig.

Del tips og tricks om penge
Tips og tricks til at styre sin privatøkonomien kan du også efterspørge hos vennerne. Måske kan I få en fælles snak om, hvilke udfordringer der kan være omkring indtægter og udgifter.

Privatøkonomiske smerter har langt de fleste jo prøvet at have. Og mon ikke dine venner kan forstå, hvis du ikke altid har råd til et højt forbrug. Foreslå billigere ferier og byture, og dyrk i fællesskab de gratis kulturarrangementer, der er i de fleste større byer.

Få eventuelt et par udvalgte venner med på idéen, før du præsenterer den for alle – så er I flere, der kan støtte hinanden og du undgår at føle dig som party killer. Hvis det bliver en succes, kan du udfordre vennerne til på skift at finde på fede arrangementer, der ikke må koste en formue.

Dyre aktiviteter kender man ofte til lang tid i forvejen. Hvis du sammen med nogle venner planlægger en fælles tur til Anfield for at se Liverpool spille i Champions League, eller hvis I gerne vil til Roskilde Festival i sommerferien, så kan I i god tid oprette en fælles opsparing og løbende indbetale overkommelige beløb til den fede fælles oplevelse.

Relaterede artikler