Bryd tabuet: Tal økonomi med vennerne

12. juli 2017

Støtte fra vennerne kan betyde, at du får bedre styr på dine penge. Taler I om forbrug, kan I hjælpe hinanden til at få bedre vaner.

tabu3.jpg

Bryd tabuet: Tal økonomi med vennerne
Foto: Getty Images, Bryd tabuet: Tal økonomi med vennerne

Sådan taler du økonomi med vennerne

Rod i privatøkonomien kan være svært at overskue. Og det kan være endnu sværere at gennemskue, hvordan du tackler det bedst muligt. Det er vigtigt, at du har nogle at tale med, hvis privatøkonomien skranter. Og dine venner er ofte nogle af dem, der kender dig bedst.

Vennerne er samtidig ofte dem, du bruger penge sammen med. På café-besøg, festival, i fredagsbaren eller på skiferien til Østrig. Det er ikke nemt at sige nej til disse ting – og det kan være svært at fortælle vennerne, hvis du har ondt i privatøkonomien.

Billigere alternativer kan dog findes i fællesskab med vennerne. Flaskeøl og en uge på ødegård i Sverige kan være lige så sjov som dyre bobler og rejser sydpå. Men det kræver, at I tager hul på snakken om privatøkonomi.

Snakken om privatøkonomi kan være svær at indlede. Men det behøver ikke være så tungt. Måske kan du tage udgangspunkt i, at det kan være svært at forudse, hvordan din privatøkonomi udvikler sig.

Del tips og tricks om penge

Tips og tricks til at styre privatøkonomien kan du også efterspørge hos vennerne. Måske kan I få en fælles snak om, hvilke udfordringer der kan være omkring balancen mellem indtægter og udgifter.

Privatøkonomiske smerter har langt de fleste prøvet at have. De fleste venner kan forstå, hvis man ikke altid har råd til et højt forbrug.

Få eventuelt et par udvalgte venner med på idéen, før du præsenterer din ide om billigere eller gratis arrangementer – så er I flere, der kan støtte hinanden, og du undgår at føle dig som party killer. Hvis det bliver en succes, kan du udfordre vennerne til på skift at finde på fede arrangementer, der ikke må koste en formue.

Dyre aktiviteter kender man ofte til lang tid i forvejen. Hvis du sammen med nogle venner planlægger en fælles tur til Anfield for at se Liverpool spille i Champions League, eller hvis I gerne vil til Roskilde Festival i sommerferien, så kan I i god tid oprette en fælles opsparing og løbende indbetale overkommelige beløb til den fede fælles oplevelse.