Lån: Hvad skal du tænke over, inden du låner?

6. juni 2017

Låner du penge, opbygger du gæld. Det har betydning for din økonomi i lang tid fremover. Har du overvejet det hele grundigt, eller kan du undvære et lån?

taenk_inden_du_laaner.jpg

Hvad skal du tænke over, inden du låner?
Foto: Getty Images

Penge er ikke gratis at låne

Låner du penge, betaler du renter og ofte også gebyrer. Derfor kommer du altid af med et højere beløb, end du egentlig har brug for at låne.

Betaler du altid 2-3 gange så meget for de ting, du køber, fordi du låner penge til at købe dem for, så bliver det meget dyrt at bruge penge i længden.

Lån er ikke altid en dårlig idé, men du skal overveje grundigt, om du virkelig har brug for at låne. Det gælder især for forbrugslån.

Læs, hvorfor du falder for forbrugslån.

Opsparing er billigere

Inden du tager et lån bør du overveje, om du er i stand til at afdrage på et lån, hvis du ikke har været i stand til at spare op.

Sparer du op, og venter med at købe, til du har råd, undgår du renter og gebyrer.

Elektronik vil du ofte kunne købe billigere, hvis du venter, til modellen har været på markedet i noget tid. På den måde sparer du både penge på produktet og undgår et dyrt lån.

Overvej hvor længe dit produkt holder

Afbetaling og kviklån kan være fristende, hvis du gerne vil have et produkt lige nu og her, selvom du egentlig ikke har råd.

Betaler du af på et lån over 3 år, eksempelvis for en smartphone, skal du overveje, om telefonen holder i 3 år. Gør den ikke det, vil du betale af på et lån for et produkt, du ikke bruger mere.

Låner du så penge til en ny smartphone, kan du ende med at betale af på 2 lån samtidig.

Rådgivning er vigtig

Kviklån kan du tage, uden der er andre end dig selv, der tager stilling til din samlede økonomi. Det kan være fristende at sidde bag skærmen og vælge lånet, men det er en dyr løsning.

Rådgivning er vigtig, inden du tager et lån.  

Banken kender din økonomi

Banken er et godt sted at starte, hvis du overvejer at låne penge.

Banken kender din økonomi, og din rådgiver kan hjælpe dig med at give et bud på, hvor meget du har råd til at låne.

Bankerne lever af at låne penge ud til folk, så du skal ikke være bange eller flov over at låne penge i banken. Det vigtigste er, at du kan betale lånet tilbage. Din bankrådgiver hjælper dig med at lave en realistisk låneplan og et budget, der hænger sammen.

Hvis banken ikke vil give dig et lån, bør du overveje, om du overhovedet har råd til at låne penge.

Få styr på lånets samlede pris

Hvis du beslutter dig for at låne penge, så er det vigtigt at du kender lånets samlede pris. Selvom du kan betale de månedlige udgifter, der er på lånet, er det vigtigt at du også ved, hvor meget lånet koster i alt, når du er færdig.

Forbrugslån kan være dyre og ende med at koste dig rigtig mange penge, fordi renter og gebyrer følger dig i al den tid, du har lånet.

Se her, hvordan du gennemskuer prisen på et lån.

Relaterede artikler