Lån: Hvor er det bedst at låne penge henne?

Lånemuligheder er der masser af, og det kan være svært at overskue, hvor du skal tage et lån. Læs her, hvordan du finder rundt i lånejunglen.

hvor_er_det_bedst_at_laane.jpg

Hvor er det bedst at låne penge?
Foto: Daria Nepriakhina, Unsplash

Hvad er dit behov for lån?

Typen af lån afhænger af dit behov. Du skal altså først være helt klar over, hvad du låner penge til, og hvor mange penge, du har brug for at låne, før du bestemmer dig for, hvor du skal låne dem.

Lånets størrelse kan inddeles i 3 overordnede grupper:

  • Investering/langsigtet forbrug: Bolig
  • Store forbrugsgoder:Bil, båd mv.
  • Hverdagsforbrug: Elektronik, cykler, hårde hvidevarer, tøj, mad mv.

Det skal du overveje, inden du låner penge

Lån i banken

Banken kan bruges til mange forskellige typer og størrelser af lån og er ofte det bedste og billigste sted at låne penge. Større lån til for eksempel bolig eller bil kan du tage i banken.

Kassekredit kan du få hos din bank.

Forbrugslån er ofte billigere i banken end hos finansieringsselskaber, men du skal stadig sammenligne priser, for nogle lånevirksomheder kan godt konkurrere med bankernes priser.

Fordelen ved banken er, at de kender din samlede økonomi og kan hjælpe dig med en realistisk låne- og tilbagebetalingsplan.

Det kan tage tid at blive godkendt til et lån i banken, men fordi banken kigger på din samlede økonomi (indtægter, udgifter og gældsposter), mindskes sandsynligheden for, at du ender med et lån, som du  får problemer med at betale tilbage.

Forbrugslån hos finansieringsselskaber

Lån til forbrug kan også ske uden for banken hos et finansieringsselskab. Her låner du et større eller mindre beløb, og det foregår som regel over nettet. Fordelen er, at det går relativt hurtigt at blive godkendt til lånet. Men det betyder også, at kreditvurderingen typisk ikke er lige så grundig som i banken, fordi der ikke bliver lavet en vurdering af din samlede økonomi. Risikoen er dermed større for, at du står med et lån, som du ikke kan betale tilbage.

Derudover kan denne type forbrugslån være en dyr fornøjelse, så det er rigtig vigtigt, at du sammenligner priser og er opmærksom på, hvad lånets reelle omkostninger er.

Her kan du se, hvordan du gennemskuer prisen på et lån.

Visse finansieringsselskaber tilbyder kviklån, som egentlig bare er en betegnelse for et mindre forbrugslån på få tusinde kroner med hurtig udbetaling og kort tilbagebetalingsfrist. Kviklån er lette at tage på nettet eller over mobilen, men de er ofte også rigtig dyre i renter og gebyrer, især hvis du overskrider fristen for at betale tilbage.

Loven siger, at der mindst skal gå 48 timer, fra du har modtaget et lånetilbud, til du kan godkende det. Selskabet der har givet dig et lånetilbud må ikke kontakte dig, før de 48 timer er gået. Gør de det, er det ulovligt. Reglen gælder for kviklån med en løbetid på maksimum 3 måneder.

Hurtige lån som kviklån og sms-lån skal du generelt overveje meget nøje, fordi omkostningerne er høje. 

SU-lån til dig, der studerer

Studerer du, kan du låne penge af staten gennem et SU-lån. Pengene skal du betale tilbage til Udbetaling Danmark, Studiegæld, når du er færdig med at studere.

Maksimumsgrænsen for SU-lånet er 3.078 kroner om måneden. SU-lånet er tænkt som en hjælp i hverdagen til dig, der studerer, og som ikke kan leve af SU’en. Du bestemmer helt selv, hvad du vil bruge pengene til.

Husk, der kommer renter på lånet både mens du læser, og mens du betaler lånet tilbage.

Realkreditlåner til ejerbolig

Realkreditlån kan du kun få, hvis du vil købe ejerbolig. Det kan både være til hus eller lejlighed.

Realkreditinstitutter er oftest ejet af eller samarbejder med bankerne.

Du kan godt have et lån hos ét realkreditinstitut, selvom din bank samarbejder med et andet. Vælg det institut, der kan give dig den bedste pris.

Andelsbolig kan du ikke låne penge til hos realkreditinstituttet, fordi du ikke ejer en andelsbolig, men blot har købt en brugsret. Vil du købe en andelsbolig, skal du låne pengene i banken.