Socialministeriets finansiering af Gældsrådgivningen

24. maj 2019

Forbrugerrådet Tænk driver med støtte fra Socialministeriet gratis og uvildig gældsrådgivning til udsatte borgere.

Gratis gældsrådgivning

Forbrugerrådet Tænk har siden sin 2010 drevet gældsrådgivning, hvor over 120 frivillige hjælper gældsramte borgere med at få deres økonomi på fode igen. Gældsrådgivningen yder fortrolig, uvildig og gratis rådgivning. Tilbuddet gælder for socialt udsatte borgere med stor gæld, lav indkomst og lavt rådighedsbeløb.

Adgangen til at låne penge er stor og i mange tilfælde foretages der ikke en grundig vurdering af, om forbrugeren kan betale pengene tilbage. I mange tilfælde er de årlige omkostninger for lånet enorme.

Lån er psykisk belastning

Og det har store konsekvenser for den enkelte forbruger, når personen ikke har mulighed for at betale lånet tilbage. De økonomiske problemer er ofte en stor psykisk belastning for den enkelte, ligesom mange studier peger på en klar sammenhæng mellem overgældssætning og udfordringer som dårligt fysisk helbred.

På den baggrund kæmper Forbrugerrådet Tænk for et ansvarligt lånemarked. Nye giftige låneprodukter dukker hele tiden frem, og der er ikke et loft over, hvor dyre lånene må være.

Desuden er det fortsat helt centralt, at udsatte forbrugere, der er havnet i gældsproblemer, har adgang til gratis, fortrolig og uvildig gældsrådgivning.

Gældsrådgivningen er finansieret af Socialministeriet

Forbrugerrådet Tænks gældsrådgivning har siden sin opstart i 2010 været økonomisk støttet af Socialministeriet som en del af satspuljemidlerne.

Gennem de seneste 9 år har Socialstyrelsen således haft en ansøgningspulje til gratis og frivillig gældsrådgivning. I perioden 2009-2012 var puljen på 16 mio. kr., i 2012-2016 var puljen på 40 mio. kr. og i 2016-2018 var puljen på 20 mio. kr. Den nuværende pulje er på 19,5 mio. kr. og gælder fra 2018-2020.

Puljemidlerne giver mulighed for, at udsatte borgere kan få gratis rådgivning om håndtering af gæld og privatøkonomiske forhold. Forbrugerrådet Tænks Gældsrådgivning får således, ligesom en række andre organisationer, økonomisk støtte fra disse puljemidler til at drive Gældsrådgivningen.

Relaterede artikler

Frivillig sådan engagerer du dig

Frivillig: Sådan engagerer du dig

Om Forbrugerrådet Tænk Gæld

Om Forbrugerrådet Tænk Gæld

Plus på kontoen

Projekt Plus på kontoen