Unge skal tale om økonomi: Gratis besøg på skoler

10. juli 2020

At holde styr på økonomien forbindes tit med evnen til at regne og lægge budget. Men penge, forbrug og gæld handler også om evnen til at udsætte behov, tale om økonomi med venner og viden om, hvordan man kan hjælpe sig selv og hinanden til gode økonomiske vaner.

oekonomi_paa_skoleskemaet.jpg

Økonomi på skoleskemaet
Økonomi på skoleskemaet. Foto: Unsplash.com

Pengeproblemer giver ondt i maven

Penge giver adgang til oplevelser med venner, men et stort socialt betinget forbrug er også en gennemgående udfordring for unge. Hver 5. ung mellem 18 og 30 år deltager i arrangementer med venner, selvom de ikke har råd. For unge med betalingsproblemer er tendensen endnu mere udbredt. Rod i økonomien kan give ondt i maven og søvnløse nætter. Det oplever 11 procent af landets unge desværre. 14 procent af disse unge taler ikke med nogen om deres økonomi, fordi de skammer sig over den.

Derfor kan Erhvervsskoler, FGU-skoler og andre forberedende uddannelsesforløb, samt HF/VUC gratis få besøg af en underviser fra Forbrugerrådet Tænks Økonomi- og Gældsrådgivning.

I øjenhøjde med dine elever

Vores undervisere laver involverende og motiverende oplæg om, hvordan man får plus både på den økonomiske og den følelsesmæssige konto. På et uddannelsesbesøg skaber vi dialog mellem eleverne og taler om:

 • De følelser og tabuer, der knytter sig til økonomi, forbrug og penge
 • Hvordan man gennemskuer lån og afbetalingsordninger
 • Hvordan rod i økonomien kan påvirke trivsel og humør
 • Hvordan man kan ændre sine egne forbrugsvaner

Besøget varer 2 timer og er gratis.

Foredraget i dag var bare spot on og i øjenhøjde med de unge. Eleverne fik taget hul på tabuet om egen privatøkonomi og de kunne sagtens genkende det med, at økonomi er mere end tørre tal - der er også følelser forbundet med det. 

Citat Annette From, Afdelingsleder KUU-Sønderjylland.

Sådan booker du et besøg

Vi kan typisk imødekomme din forespørgsel hvis:

 1. Praktisk erhvervsrettet uddannelse. Som fx Erhvervsskole, FGU (Forberedende Grunduddannelse) eller andre forberedende tilbud.
 2. Eleverne er mellem 17-30 år. Der skal være minimum 25 og max 50 elever tilstede ved vores besøg. Det er muligt at aftale flere besøg, hvis der er flere end 50 elever.
 3. I nærheden af København, Aalborg eller Esbjerg. Skolen ligger i en radius af cirka 50 km fra enten København, Aalborg eller Esbjerg. Vi glæder os til løbende frem mod 2023 at kunne tilbyde besøg i flere områder.

Send en mail til pluspaakontoen@fbr.dk med følgende oplysninger, hvis du ønsker et besøg:

 • Navnet på din uddannelsesinstitution samt adressen hvorpå besøget skal laves
 • Antal elever samt elevernes faglinje og årgang
 • Forslag til tidspunkter for besøget samt antal besøg
 • Navn, e-mail og telefonnummer på en kontaktperson

Jo flere forslag til tidspunkter, du sender desto nemmere er det for vores undervisere at imødekomme din forespørgsel. Da vi skal koordinere dit besøg med en frivillig underviser, kan du opleve, at der går lidt tid fra vi modtager din forespørgsel til, at vi kan bekræfte datoen for dit besøg.

Det gode besøg

Vores besøg er gratis og udføres af kompetente frivillige undervisere, som er uddannet til at tage bedst mulig hånd om jeres elever. Men for at sikre et godt besøg, har vi brug for jeres hjælp.

I må meget gerne stille en it-kyndig til rådighed ved ankomst og hjælp underviseren med at få teknikken til at køre. Derudover er det vigtigt, at du som lærer er tilstede under besøget. Du spiller en vigtig rolle ift. at holde samling på dine elever og understøtte de øvelser, som vores undervisere sætter i gang.

Vores undervisere er ikke økonomiske rådgivere, så har du identificeret specifikke økonomiske udfordringer hos en elev, skal de henvises til individuel rådgivning. Dette kan enten ske ved fysisk fremmøde i et af vores 7 rådgivningscentre eller online.

Læs mere om individuel rådgivning her

Hvem er vi?

Forbrugerrådet Tænks Økonomi- og Gældsrådgivning har rådgivet udsatte borgere om økonomi de sidste 10 år. Sammen med TrygFonden har vi skabt en forebyggende indsats, hvor vi arbejder for at bryde tabuet omkring økonomi, hjælper de unge med at få styr på deres økonomiske adfærd og navigere udenom gældsfælder samt motivere til at søge rettidig hjælp. I samarbejde med skoler sætter vi ind overfor økonomiske vanskeligheder allerede i ungdomslivet og sikre økonomisk trivsel i livets næste faser.

Relaterede artikler

En billig hverdag

En billig hverdag