Sådan lægger du budget

17. juni 2021

Et budget giver dig overblik over penge, du bruger og penge, du tjener. Det vil sikre, at du har penge nok - også til de regninger, der kommer om et par måneder. Lær, hvordan du lægger et budget.

laeg-budget.jpg

Sådan lægger du budget
Foto: Priscilla Du Preez, Unsplash

Budget: Sådan får du overblik over din økonomi

Uanset om din konto går i minus sidst på måneden, eller om du altid har penge på kontoen, kan det være en god idé at finde ud af, hvordan du bruger dine penge.

Et budget giver dig overblik over, hvordan dine indtægter og udgifter fordeler sig. Det er din genvej til at finde ud af hvor mange penge, du har til forbrug. Og hjælper dig til at have penge til at betale dine regninger. 
Hvis du har svært ved at komme igang, så alliér dig med en ven eller et familiemedlem. Eller spørg din bankrådgiver om hjælp. 

Tips til at komme i gang med budget

 1. Start med at skabe overblik over, hvad du bruger dine penge på.
  Log på netbank og gennemgå dine udgifter med tættekam. 

  Skriv alle dine udgifter ned og sortér i temaer. Det kan fx være mad, husleje, fornøjelser, gaver, transport, rejser m.v. Dermed får du et overblik over, hvor dine penge forsvinder hen. Overvej, hvilke udgifter, der er nødvendige for dig, hvilke der er luksus og hvilke der er helt overflødige. 

 2. Lav et budgetskema over et helt år
  Nogle regninger skal betales hver måned. Andre regninger skal betales hvert kvartal og der er også regninger, der kun kommer en gang om året. Derfor er det en god idé at lave et skema som indeholder alle poster på et år, så du får overblik over hvilke måneder, der er dyre og hvor mange penge, du skal sætte til side hver måned for at have penge nok hele året.

  Skriv alle dine dine faste udgifter og indtægter ind i budgettet. Faste udgifter består blandt andet af husleje, el, vand, varme, forsikringer, mobil-abonnement og internet. Skriv udgiften ind på den måned på året, hvor regningen skal betales. 
  Dividér alle dine udgifter i løbet af et år med 12, så ved du hvor mange penge du skal lægge til side hver måned for at kunne betale dine regninger. Derefter kan du regne ud, hvad du har tilbage til mad og fornøjelser og evt. opsparing. 

  En skabelon til at lave dit budget kan du finde i din netbank, i en app eller brug denne online budgetskabelon fra Penge- og Pensionspanelet. Du kan også selv lave et skema i fx Excel.

 3. Prioritér dine udgifter
  Når du har fundet ud af, hvad du bruger dine penge på, kan du overveje hvilke udgifter, du kan undvære. Hver gang du fjerner en udgift, får du flere penge, som du kan bruge til noget andet. Det kan fx være, at du kan fjerne udgifter til streamingtjeneste eller fittness-abonnement og måske har du mulighed for at spare penge ved at undgå bestemte butikker eller caféer.

  Tag en rask beslutning: Skil dig af med unødvendige udgifter. Lad være med at bruge penge på ting, du ikke har brug for

Har du brug for hjælp til at få styr på din økonomi?

Hvis din økonomi er noget rod og du fx har optaget gæld, som du ikke ved, hvordan du skal komme af med, så er det vigtigt, at du ikke går alene med det.
Du skal snakke med nogen og have hjælp til at håndtere det, inden problemerne vokser sig store. 

Du kan fx kontakte Forbrugerrådet Tænks Økonomi- og Gældsrådgivnning
 

Relaterede artikler