Gå til hovedindhold

Mød en frivillig

Som frivillig rådgiver i Forbrugerrådet Tænks Økonomi- og Gældsrådgivning hjælper du økonomisk pressede borgere med at komme på fode igen. Det gør bl.a. Tony Laursen, frivillig i Økonomi- og Gældsrådgivningen i Aarhus.

Morten Steiniche · 22. Maj 2024
Tony Laursen

Det er med begejstring i stemmen, at den forhenværende politimand Tony Laursen fortæller om det frivillige arbejde, han laver for Økonomi- og Gældsrådgivningen i Forbrugerrådet Tænk. 

”Det er meget tilfredsstillende at hjælpe borgere, som er i knæ, med at komme på fode igen. Fra mine mange år i politiet ved jeg, hvor hårdt det kan være for de mennesker i samfundet, som har svært ved at få tingene til at hænge sammen,” fortæller han. 

Det er ikke ret mange måneder siden, den 56-årige aarhusianer hørte et indslag på P4 om Økonomi- og Gældsrådgivningen i Forbrugerrådet Tænk, sendte en ansøgning afsted samme dag og startede som gældsrådgiver allerede ugen efter. En gang om ugen sidder han i Økonomi- og Gældsrådgivningens Aarhus-afdeling, hvor han sammen med de andre gældsrådgivere hjælper socialt og økonomisk udsatte borgere med gældsproblemer, men også unge, der er kommet i økonomisk uføre. 

”Dem, der henvender sig til os, er først og fremmest mennesker, som har mistet overblikket over deres privatøkonomi. Det kan fx være sager, hvor en borger efter en skilsmisse ikke har betalt børnebidrag i et stykke tid, måske har fået en depression, og fogeden nu banker på døren. For mange, især alenefædre og alenemødre, kan en elendig økonomi få katastrofale konsekvenser,” fortæller Tony Laursen og fortsætter: 

”Vi hjælper borgeren med at få et økonomisk overblik. Det kan være et simpelt budget, som mange gange kan være utrolig hjælpsomt for personen. Vi kan også hjælpe borgeren med fx at få søgt gældssanering, men vi bestemmer ikke noget og træffer heller ingen beslutninger. Det er borgeren selv, der bestemmer, hvad der skal gøres. Vi viser mulighederne og rådgiver.” 

Det er meget forskelligt, hvilken økonomisk situation borgerne står i, og derfor også hvilken form for støtte og rådgivning de har brug for. Nogle har fx også brug for hjælp til at formulere breve og mails.

”For mange kan det være svært at skrive en mail, fordi de måske er meget vrede. Så vi kommer fx med et udkast til en mere hensigtsmæssig måde at kommunikere med myndighederne på,” fortæller Tony Laursen.

Det er meget tilfredsstillende at hjælpe borgere, som er i knæ, med at komme på fode igen. Fra mine år i politiet ved jeg, hvor hårdt det kan være for de mennesker i samfundet, som har svært ved at få tingene til at hænge sammen. Tony Laursen, frivillig i Økonomi- og Gældsrådgivningen

Over 33.000 har fået hjælp

Signe Gammeltoft er projektchef for Forbrugerrådet Tænks gældsprogram, som har eksisteret siden 2010 og årligt rådgiver over 3.000 borgere. Hun fortæller, at rådgivningen i øjeblikket oplever en overvældende stor efterspørgsel og derfor har brug for endnu flere frivillige for at kunne hjælpe alle. 

”Vi oplever, at rigtig mange forbrugere er meget pressede økonomisk, og at de står i en situation, som de ikke længere selv kan løse. Men lige nu tikker der dagligt flere ansøgninger om rådgivning ind, end vi kan nå at rådgive, så vi har et stort behov for flere frivillige,” siger hun. 

”Det vigtigste for os er at hjælpe borgerne med at få ro i sindet omkring deres økonomi. De får et overblik over økonomien og får lagt en plan for fremtiden, men vi spiller også en vigtig rolle i forhold til at lytte til borgernes bekymringer. Det er så tabubelagt og skamfuldt at have økonomiske problemer. Og for mange er det en stor lettelse at få sagt det højt til et menneske, der lytter, ikke dømmer – og som jo for det meste har set noget, der er værre,” fortæller hun. 

Økonomi- og Gældsrådgivningen har fysiske rådgivningscentre i otte byer i Danmark og tilbyder derudover rådgivning online og via mail og telefon. Der er p.t. 135 frivillige i Økonomi- og Gældsrådgivningen landet over. Dette er både rådgivere, økonomiundervisere og koordinatorer.

”Vores frivillige har mange forskellige baggrunde. Den typiske rådgiver har dog nok en baggrund inden for økonomi eller jura, men det er bestemt ikke en nødvendighed, som Tony Laursen er et godt bevis på. Det er en stor styrke, at vi har så mange forskellige fagligheder, så vi supplerer hinanden godt i forhold til både det økonomiske og socialfaglige og den medmenneskelige kontakt. Ingen kan det hele fra starten. Selvfølgelig ikke. Og derfor får alle også et grundigt introforløb, løbende kompetenceudvikling og sparring. Og så bliver man teamet op med en makker med supplerende kompetencer,” fortæller Signe Gammeltoft. 

Tony Laursen bruger omkring fire timer om ugen som frivillig i Økonomi- og Gældsrådgivningen. To timer bruger han typisk til at tale med borgere med gældsproblemer, og to timer bruger han til sagsbehandling og på at evaluere de sager, han sidder med. 

”Men vi er aldrig alene om det. Hver rådgiver har en fast makker, en anden frivillig, som vi løbende diskuterer vores sager med. Det giver en god tryghed,” fortæller han.

Vil du også være frivillig i Økonomi- og Gældsrådgivningen?

Du kan også gøre en forskel som frivillig i Økonomi- og Gældsrådgivningen. Du kan blive rådgiver, koordinator eller økonomiunderviser. Som frivillig rådgiver hjælper du økonomisk udsatte borgere med at håndtere økonomi og gældsproblemer, som frivillig koordinator har du den første kontakt med økonomisk udsatte borgere, og som frivillig økonomiunderviser holder du workshops om hverdagsøkonomi og forbrug for eleverne på ung­domsuddannelser. 

 

Hvis du vil vide mere