Gå til hovedindhold

Lån
Sådan gennemskuer du prisen

Låner du penge, betaler du ofte renter og gebyrer. Men hvor meget skal du betale udover det beløb, du låner? Se her, hvordan du gennemskuer prisen på dit lån.

Lån: Læs det med småt

Banker og finansieringsselskaber skal oplyse dig om forskellige betingelser om de lån, de tilbyder dig. Betingelserne står ofte med småt, men de er vigtige at læse.

ÅOP (årlige omkostninger i procent) og det samlede tilbagebetalingsbeløb er det vigtigste at tjekke, hvis du vil gennemskue prisen på dit lån.

Beløb du skal betale tilbage

Beløbet, du ender med at betale i alt, skal du kunne se, inden du siger ja til at låne penge. Det er altid angivet som ”det samlede tilbagebetalingsbeløb”.  

Låner du 5.000 kroner, men det samlede tilbagebetalingsbeløb er 7.500 kroner, ender du altså med at betale 2.500 i gebyrer og renter. Så har du pludselig betalt 50 procent mere, end du lånte.

ÅOP er prisen på lånet

ÅOP fortæller dig, hvor dyrt dit lån er, når alle omkostninger er taget med. ÅOP er angivet i procent og kan bruges til at sammenligne prisen på flere lån.

Jo lavere ÅOP er, jo billigere er lånet.

Sammenligner du ÅOP på forskellige lån, skal du huske, at løbetiden – den periode, du har til at betale lånet tilbage - skal være den samme. Ellers kan du ikke sammenligne dem direkte. Du kan for eksempel ikke sammenligne ÅOP for et lån, der løber i 6 måneder og et lån, der løber i 12 måneder.

Renten på lånet

Renten skal du tjekke, hvis du låner penge. Den skal være angivet i procent.

Lave renter er som hovedregel bedst, men en lav rente betyder ikke nødvendigvis, at lånet er billigt. Hvis renten er lav og ÅOP er høj, vil det ofte betyde, at der er gebyrer og andre omkostninger, og så skal du hellere gå efter en lav ÅOP end en lav rente.  

Det månedlige beløb

Låner du penge, vil det generelt betyde færre penge hver måned, så længe du betaler af på lånet. Hvor meget, du skal betale hver måned, afhænger af, hvor lang tid du har til at betale lånet tilbage, og hvor høj ÅOP er.

Opstartsgebyr kan gøre den første måned ekstra dyr.

Hvad skal du tænke over, inden du låner?

Låner du penge, opbygger du gæld. Det har betydning for din økonomi i lang tid fremover. Har du overvejet det hele grundigt, eller kan du undvære et lån? Og er du sikker på, at du har mulighed for at betale lånet tilbage?

Overvej om du kan nøjes med et billigere alternativ. Hvis du fx skal låne penge til en telefon eller en computer, vil du ofte kunne købe en ældre model billigere. Eller du kan vente til modellen har været på markedet i noget tid. Så sparer du både penge på produktet og undgår et dyrt lån.

raadgiver_frivillig

Fotokredit: Forbrugerrådet Tænk

Har du brug for rådgivning?

Har du brug for rådgivning til at få din økonomi til at hænge sammen på grund af lav indkomst?

Kontakt Forbrugerrådet Tænks Økonomi- og Gældsrådgivning - vi tilbyder gratis, uvildig og fortrolig rådgivning om gæld og økonomi.

Læs om rådgivningen her