Tal om din økonomi: Sådan gør du

16. august 2019

Har du svært ved at snakke om din økonomi og økonomiske bekymringer? Her kan du få inspiration til, hvordan du får hul på snakken, og hvad det kan være godt at snakke om.

tal_om_din_oekonomi.jpg

Tal om din økonomi
Tal om din økonomi. Foto: Anette Sønderby

Tal om din økonomi

Økonomiske problemer kan være svære at tale om. Men det er vigtigt, at du ikke går rundt med dine bekymringer alene. Tag mod til dig og snak med nogen om, hvordan du har det.

 1. Find en person, du stoler på
  Det kan være en ven, dine forældre eller en anden, du kender. Du kan også aftale et møde med din bankrådgiver eller en gældsrådgiver.

  Få inspiration til hvem, du kan tale med

 2. Skriv dine tanker ned
  Hvis du har svært ved at tage hul på samtalen, kan det hjælpe dig at skrive det ned på papir. Skriv fx hvornår du bruger for mange penge, hvor mange penge du skylder, hvordan du føler det, og hvad du er nervøs for.

  Du kan fx lave noter til dig selv eller skrive et brev, som du kan læse op. Der er mange måder at fortælle det på.

  Se tre eksempler på, hvordan du kan få taget hul på samtalen

 3. Vær ærlig
  Det gør det nemmere at tale sammen og nemmere at finde ud af, hvilken hjælp, der er bedst.

  Fortæl ærligt hvad problemet er: Om du fx har overtræk, lån eller ubetalte regninger.

  Fortæl, hvordan du har det: Hvad gør det ved dig? Hvordan føles det for dig at have rod i din økonomi?

  Fortæl, at du gerne vil have hjælp til at få styr på økonomien. At du ikke kan overskue det selv og er bekymret.

  De fleste vil gøre alt, de kan, for at hjælpe dig. Måske ved de ikke præcis, hvad de skal gøre og sige, men så kan I sammen finde en anden, der kan hjælpe.

 

At tale om din økonomi kan give dig:

Bedre humør og færre bekymringer

Først og fremmest hjælper det på humøret, når du deler dine problemer med andre. Det er alt for hårdt at gå rundt og være alene med sine bekymringer. Så fat mod og fortæl, hvordan du har det.

Styr på indtægter og udgifter

Du kan få hjælp til at få styr på dine udgifter og indtægter. Sæt jer sammen og gennemgå din netbank og skriv faste udgifter ned for hver måned.

Når du har fundet dine faste udgifter og indtægter, kan du regne ud, hvor mange penge du har hver måned - efter regningerne er betalt. Du kan evt. dele beløbet ud, så du ved hvor meget du må bruge hver dag.

Der findes en række gode apps, som kan hjælpe med at få overblik og holde styr på, hvor mange penge du bruger.

 

Flere penge mellem hænderne

Tjek din netbank og gå dit forbrug efter med en tættekam!

Find ud af, om du har udgifter, som du kan fjerne eller gøre mindre. Det kan fx være, at du betaler for en streamingtjeneste, du ikke længere bruger eller kan spare penge ved at skifte mobilabonnement.

I kan også snakke om, hvordan du ellers kan spare penge. Hvilke ting skal du stoppe med at bruge penge på? Overvej, om der er ting du bruger penge på, som du bagefter fortryder.

Husk: Hver gang du lader være med at bruge penge, får du flere penge mellem hænderne.

Hjælp til at ændre vaner

Det er svært at ændre vaner og gøre noget andet, end du plejer. Se på det som små skridt på vejen. Og start et sted, som du tror på vil lykkes.

Det er en god hjælp at have en, som ved, hvad du har besluttet. Som kan hjælpe dig på vej og ved, hvornår du skal opmuntres og motiveres.

I kan lave aftaler om, hvilke ting du skal stoppe med, hvad du skal begynde på og hvordan du bedst overholder dine beslutninger.

Automatisk betaling af regninger

Du kan få hjælp til at oprette en budgetkonto, så du hver måned overfører et beløb fra din lønkonto til at dække alle dine faste udgifter som fx husleje, telefonregning og forsikring.

Derudover kan du tilmelde dine regninger til automatisk betaling via PBS. Så bliver de altid bliver betalt til tiden, og du slipper for at bekymre dig om dem.

Hvis det er svært, så få din bank til at hjælpe dig.

Overblik over din saldo

Det er en god idé, hvis du løbende holder øje med din konto, så du ved, hvor mange penge, du har tilbage. Hvis du ikke allerede har gjort det, kan du installere netbank-app'en på din telefon. Så har du altid din oversigt lige ved hånden.

Snak om, hvordan det kan blive en god vane at tjekke saldoen hver dag. Måske skal du gøre det om morgenen inden badet eller når du sidder i bussen?

Tal også gerne om, hvad du skal gøre, hvis du ikke har penge nok sidst på måneden. Det er vigtigt på forhånd at beslutte, hvordan du håndterer, når økonomien bliver lidt stram.

En reserve til uforudsete udgifter

Når I har kigget din økonomi igennem og besluttet, hvilke steder du skal spare, kan du måske endda få luft til at lægge lidt penge til side. 

Det kan være virkelig rart at have en opsparing fx til når telefonen eller din cykel går i stykker.