Uoverskuelig gæld: Sådan laver du en aftale

29. marts 2017

Gæld kan være svær at komme af med. Du kan muligvis forhandle med dem, du skylder penge, så du lettere kan betale. Læs her, hvordan du gør.

Gæld: Få overblik
Er din gæld uoverskuelig eller har du flere kreditorer, end du kan betale tilbage til? Så er det måske en god ide at få lavet nogle aftaler om, hvordan du bedst muligt betaler din gæld tilbage.

Overblik over din økonomi er vigtigt. Og det kan du få, hvis du laver et budget og en oversigt over din gæld. Først når du ved hvor mange penge, du skylder væk, og hvad du kan betale tilbage, kan du begynde at forhandle med dine kreditorer – dem du skylder penge.

Kreditorer vil ofte være interesseret i at få en del af de penge, du skylder dem, i stedet for slet ingen. Du bør som minimum fortælle dem om din økonomiske situation, hvis du ikke har mulighed for at betale.

Sådan forhandler du en aftale om gæld
Forhandler du med dine kreditorer, skal du huske at tage udgangspunkt i dit budget. Dit mål bør være at lave nogle realistiske aftaler og et budget, du kan overholde. Udover at mindske din gæld, kan et mål i sig selv også være at undgå, at din gæld stiger.

Aftaler kan altid erstattes af en nye, og I kan for eksempel aftale at sætte afdragene ned, lave rentestop eller slette en del af gælden. Du kan også foreslå at fjerne rykkergebyrer eller omkostninger til inkasso.

Forhandler du en ny aftale med dem, du skylder penge, skal du huske at få aftalen på skrift og læse den igennem, inden du underskriver.

Husk, at forhandlinger ikke er en garanti for, at den anden part – den, du skylder penge - vil gå med til aftalen.

Gældssanering kan være en mulighed
Gældssanering eller henstand er en mulighed for dig, hvis ikke det lykkedes at forhandle om din gæld.

Henstand kan du prøve at foreslå, hvis du ikke kan betale din gæld. Henstand betyder, at du får en længere frist til at betale din gæld.

Gældssanering kan være en anden mulighed, hvis du ikke kan betale din gæld. Gældssanering søger du hos domstolene og kræver, at nogle helt bestemte betingelser er opfyldt.

Læs mere om gældssanering her

Sådan forhandler du gæld

  1. Overblik over din økonomi
    Det er vigtigt, at du har et overblik over din økonomiske situation, inden du begynder at forhandle. Lav et budget og find ud af hvem du skylder penge, og hvor store beløbene er.

  2. Tag altid kontakt til dem, du skylder penge
    Det er altid en god idé at tage initiativ og vise, at du er villig til at finde en løsning. Der findes mange former for aftaler. Prøv at lav en aftale, der passer til din økonomi og dit budget. Det nytter ikke noget at lave en aftale, som du ikke kan overholde.

  3. Gældssanering eller eftergivelse
    Kan du ikke forhandle en aftale på plads med dine kreditorer, kan du søge om gældssanering eller eftergivelse. Det er de færreste, der får gældssanering, så prøv så vidt muligt at forhandle med dine kreditorer selv. Gældssanering og eftergivelse vil sige, at domstolen tager stilling til, om du kan få din gæld nedsat eller slettet. Læs mere om gældssanering her (link til artikel om gældssanering).

Relaterede artikler

Få hjælp fra en rådgiver

Få gratis hjælp fra en rådgiver

Book et møde hos Gældsrådgivningen

Book et møde i Gældsrådgivningen

Sådan lægger du budget

Sådan lægger du budget

Inkasso: Sådan fungerer det

Inkasso: Sådan fungerer det

RKI: Sådan kommer du ud af registret

Fogedretten

Fogedretten: Hvad indebærer et møde?

Forældelse af gæld

Forældelse af gæld