Uoverskuelig gæld: Sådan laver du en aftale

24. maj 2019

Gæld kan være svær at komme af med. Du kan muligvis forhandle med dem, du skylder penge, så du lettere kan betale. Læs her, hvordan du gør.

Gæld: Få overblik

Er din gæld uoverskuelig eller har du indgået flere afdragsaftaler, end du kan betale? Så er det måske en god ide at genforhandle aftalerne, og få vurderet hvordan du bedst muligt betaler din gæld tilbage.

Overblik over din økonomi er vigtigt. Og det kan du få, hvis du laver et budget og en oversigt over din gæld. Først når du ved hvor mange penge, du skylder væk, og hvad du kan betale tilbage, kan du begynde at forhandle med dine kreditorer – dem du skylder penge.

Kreditorer vil ofte være interesseret i at få en del af de penge, du skylder dem, i stedet for slet ingen. Hvis du vurderer, at du slet ikke kan betale, bør du som minimum fortælle dine kreditorer om din økonomiske situation, du kan derved undgå en masse unødvendige opkald og breve fra kreditorerne.


Sådan forhandler du en aftale om gæld
Forhandler du med dine kreditorer, skal du huske at tage udgangspunkt i dit budget. Dit mål bør være at lave nogle realistiske aftaler og et budget, du kan overholde. Udover at mindske din gæld, kan et mål i sig selv også være at undgå, at din gæld stiger.

Aftaler kan altid erstattes af en nye, og I kan for eksempel aftale at sætte afdragene ned, lave rentestop eller slette en del af gælden. Du kan også foreslå at fjerne rykkergebyrer eller omkostninger til inkasso.

Forhandler du en ny aftale med dem, du skylder penge, skal du huske at få aftalen på skrift og læse den igennem, inden du underskriver.

Husk, at forhandlinger ikke er en garanti for, at den anden part – den, du skylder penge - vil gå med til aftalen.

Tænk dig om når du forhandler
Afdrag der ikke engang dækker renterne, er sjældent en god ide. Forsøg altid at indgå aftaler hvor gælden bliver afviklet inden for en realistisk periode.


Siger én kreditor nej, betyder det ikke, at de andre siger nej. Kan du ikke finde en samlet løsning med alle dine kreditorer, kan du forhandle med dem enkeltvis. Hvis du får mindsket antallet af kreditorer, kan det give dig bedre overblik over din økonomi og mere ro i maven.
 

Gældssanering kan være en mulighed
Gældssanering eller henstand er en mulighed for dig, hvis ikke det lykkedes at forhandle om din gæld.

 Henstand betyder, at du får en længere frist til at betale din gæld. Det kan du prøve at foreslå, hvis du ikke kan betale din gæld.

Gældssanering skal du søge om hos domstolene. Det kræver, at nogle helt bestemte betingelser er opfyldt.

Læs mere om gældssanering her

Sådan forhandler du gæld

  1. Overblik over din økonomi
    Det er vigtigt, at du har et overblik over din økonomiske situation, inden du begynder at forhandle. Lav et budget og find ud af hvem du skylder penge, og hvor store beløbene er.

  2. Tag altid kontakt til dem, du skylder penge
    Det er altid en god idé at tage initiativ og vise, at du er villig til at finde en løsning. Der findes mange former for aftaler. Prøv at lav en aftale, der passer til din økonomi og dit budget. Det nytter ikke noget at lave en aftale, som du ikke kan overholde.

  3. Gældssanering eller eftergivelse
    Kan du ikke forhandle en aftale på plads med dine kreditorer, kan du søge om gældssanering eller eftergivelse. Det er de færreste, der får gældssanering, så prøv så vidt muligt at forhandle med dine kreditorer selv. Gældssanering og eftergivelse vil sige, at domstolen tager stilling til, om du kan få din gæld nedsat eller slettet.

Relaterede artikler

Om gældsrådgivningen

Gratis rådgivning om gæld og økonomi

Gældssanering

Gældssanering: Sådan gør du

Foto: Kal Visuals, unsplash.com

7 trin ud af dine gældsproblemer

RKI: Sådan kommer du ud af registret

Fogedretten

Fogedretten: Hvad indebærer et møde?

Forældelse af gæld

Forældelse af gæld

Sådan lægger du budget

Sådan lægger du budget