Har din ven økonomiske problemer: Sådan hjælper du

16. august 2019

Har du en ven med rod i økonomien, og har du svært ved at finde ud af, hvordan du kan hjælpe? Få inspiration til, hvordan du tager hul på snakken og hvad det kan være godt at snakke om.

hjaelp-ven-med-pengeproblemer.jpg

Hjælp en ven med pengeproblemer
Foto: Korney Violin, unsplash.com

Snak med din ven om økonomi

En ven, der interesserer sig for en og som tør spørge til de svære ting, er guld værd. Så derfor: Tag mod til dig, og snak med din ven om økonomien.

 • Find et tidspunkt, hvor I er alene og spørg helt åbent, om der er problemer med økonomien.

 • Fortæl, at du er bekymret og giv eksempler på ting, som du har lagt mærke til. Det kan fx være overforbrug og gæld, svingende humør eller at din ven melder sig ud af vennegruppen.

 • Afviser din ven at tale om det, så sig at du godt forstår, at det er svært at tale om. Fortæl, at du gerne vil hjælpe med det, du kan. At du står til rådighed, når han eller hun er klar til at snakke om det.

Fem ting du kan spørge din ven om:

 1. Ved du, hvor mange penge du har tilbage, når dine regninger er betalt?

  Hjælp din ved med at skabe et overblik over indtægter og udgifter. Kig på netbank og regninger sendt med posten. Træk de faste udgifter fra din vens indtægter og find ud af, hvor meget der er tilbage at leve for hver måned.

  Sådan får I overblik over økonomien
   
 2. Har du gæld? Og hvor stor er den?

  Find ud af om din ven har gæld. Hjælp evt. med at lægge en plan for at betale den tilbage, eller hjælp med at finde nogen, der kan hjælpe med at skabe overblik (fx jeres forældre, en ven eller en bankrådgiver).

  Hvis din ven har stor og uoverskuelig gæld, kan I konktakte Forbrugerrådet Tænks gratis Økonomi- og Gældsrådgivning
   
 3. Hvad bruger du dine penge på?

  Din ven har sikkert en idé om, hvor de fleste penge bliver brugt, men har måske ikke helt overblik over, hvor mange penge, det drejer sig om. Prøv at kigge i kontooversigten på netbanken og få overblik over hvor pengene forsvinder hen.

  Måske er der nogle af de faste udgifter, der kan skæres væk eller gøres billigere. Måske er der nogle vaner der skal ændres, så pengene ikke forsvinder på kaffe, take away og tøj.

  5 ting din ven kan gøre for at få bedre styr på økonomien
   
 4. Hvad kan jeg gøre?

  Måske har din ven allerede en idé om, hvad du kan gøre for at hjælpe fremover. Men et godt sted at starte er at tale åbent om jeres forbrug, og hvad I har/ikke har råd til.

  I kan fx udfordre hinanden og skiftes til at finde på ting I kan lave sammen, der ikke koster noget. Du kan også tilbyde at være din vens økonomi-makker, og løbende hjælpe ham/hende med at få styr på pengene.

  Få tips til en billigere hverdag her
   
 5. Skal vi snakke med vores venner om vores forbrug?

  Det er ikke sjovt at være den, der siger nej, fordi kontoen er tom. Det kræver mod, så du kan måske hjælpe din ven med at snakke om jeres forbrug i vennegruppen.

  Ved at snakke om jeres forbrug når I er samme kan I åbne op for at lave ting sammen, der ikke koster så meget. Måske bliver flere af jeres venner lettede over ikke hele tiden at skulle have penge til alt muligt.

  Se filmene 'Venskabet' og 'Venskabet - den anden side'

 

Relaterede artikler