Har din ven økonomiske problemer: Sådan hjælper du

22. august 2018

Har du en ven med rod i økonomien, og har du svært ved at finde ud af, hvordan du kan hjælpe? Få inspiration til, hvordan du tager hul på snakken og hvad det kan være godt at snakke om.

ven_med_pengeproblemer.jpg

Ven med pengeproblemer
Foto: Felix Russell Saw, Unsplash

Snak med din ven om økonomi

Pengeproblemer er ofte forbundet med følelsen af ikke at slå til. Det er svært at tale om, og mange unge med økonomiske problemer har det skidt og føler sig alene.

En ven, der interesserer sig for en og som tør spørge til de svære ting, er guld værd. Så derfor: Tag mod til dig, og snak med din ven om økonomien.

  • Find et tidspunkt, hvor I er alene og spørg helt åbent, om der er problemer med økonomien.

  • Fortæl, hvorfor du spørger, og hvilke ting, som du har lagt mærke til. Det kan fx være overforbrug og gæld, svingende humør eller at din ven melder sig ud af vennegruppen.

  • Afviser din ven at tale om det, så fortæl, at du er bekymret og gerne vil hjælpe med det, du kan. At du står til rådighed, når han eller hun er klar til at snakke om det.

Tips til snakken med din ven med økonomiske problemer

Lyt til din ven

Det er nok det allervigtigste, når I snakker sammen: At du lytter og stiller opfølgende spørgsmål til de ting, du får at vide.

Nogle snakke er sværere end andre, og din ven har brug for at mærke, at du lytter og ikke bare kommer med din egen dagsorden.

Find ud af, hvor meget økonomien sejler

Prøv at finde ud af, hvor slemt det står til for din vens økonomi. Spørg, hvordan din ven selv opfatter situationen.

Det er en god idé at sætte jer sammen og lave et overblik. Måske skal I have hjælp fra en anden, som ved mere om økonomi.

Spørg ind til overtræk og kassekredit og lån. Husk også at høre, om der er kontokort og afbetalingsordninger, som belaster økonomien.

Hvis din ven har uoverskuelig gæld, kan han eller hun få gratis hjælp i Forbrugerrådet Tænks Gældsrådgivning.

Læs om Forbrugerrådet Tænks Gældsrådgivning

Snak om forbruget i vennegruppen

Forbruget i vennegruppen kan være en belastning, når der er rod i økonomien. Det er svært at være den, der ikke har råd. De færreste synes, det er sjovt at skulle sige nej til aftaler.

Spørg åbent ind til, hvordan din ven oplever det.

Snak om, hvordan I sammen kan finde aktiviteter, som er både billige og sjove. Der kan gå helt sport i at finde gratis aktiviteter.

Find ud af, hvordan resten af vennegruppen skal involveres. Måske vil din ven gerne selv fortælle om sin situation. Måske vil det være en lettelse, at du fortæller det.

Find sparemulighederne

Gode idéer til at spare på mobilregningen, byturene, transporten og indkøbene gælder for alle, også selvom det kan virke lidt banalt.

Brug din egen sunde fornuft, når I snakker sammen. Ofte viser det sig, at de ting, som virker for dig, også er gode råd til alle andre.

Find inspiration til en billig hverdag her.

Hjælp med at lave budget

Budget kan virke skræmmende og kedeligt, men det giver et rigtig godt overblik over hvad der er af penge, og hvor mange faste udgifter der er?  

Det kan hjælpe med at finde ud af, hvor mange penge din ven har til rådighed hver måned - efter regningerne er betalt. I kan evt. dele rådighedsbeløbet op, så din ven ved, hvor meget han/hun må bruge hver dag.  

Der findes en række gode apps, som kan hjælpe med at lægge et budget. Hvis det stadig er svært, så kender I helt sikkert nogen, som kan give en hjælpende hånd.

Se oversigt over gode apps, som kan hjælpe dig med at lægge budget

 

Kig på fristelser og vaner

Spørg nysgerrigt ind til, om din ven bruger penge, som han eller hun bagefter tænker var overflødigt og ligegyldigt.

Du kender det måske fra dig selv: En webshop der frister, eller måske en dårlig vane med lige at skulle have en to go kaffe med på vej til studiet?

De små vaner kan være svære at ændre. Men det kan betyde en del for økonomien at få ryddet ud i de dyre vaner og undgå fristelserne.

Det kan være en idé at installere en adblocker på din vens computer, så der ikke kommer så mange online fristelser.

 

Tilbyd at være økonomi-makker

Når økonomien sejler og man ikke har det godt, er det svært at lave om på vaner. Men faktisk er det noget af det, som din ven skal til nu: Gøre noget andet, end han eller hun plejer.

Det kan være en stor hjælp at have en ven, som kan hjælpe med at få de nye vaner indarbejdet. Tilbyd derfor at være din vens økonomi-makker, som løbende spørger ind til hvordan det går. Som roser og fejrer de ting, der går godt og som er klar til at snakke om de ting, der er svære at ændre.

Du har sikkert også vaner, som du gerne vil ændre, og så kan I hjælpe hinanden. Find på ting, som I skal gøre anderledes fremover for at spare penge, og hjælp hinanden med at holde jer på rette spor. 

Automatiser betaling af regningerne

Du kan hjælpe din ven med at oprette en budgetkonto, så han eller hun hver måned overfører et beløb fra sin lønkonto til at dække alle sine faste udgifter som fx husleje, telefonregning og forsikring.

Hjælp også med at tilmelde de faste regninger til automatisk betaling via PBS, så de altid bliver betalt til tiden.

Kontakt banken, hvis det driller, eller spørg en I kender om hjælp.

Undgå lån

Det er rigtig vigtigt, at din ven ikke løser sine økonomiske problemer her og nu ved at optage hurtige lån. Det gør kun tingene meget værre, for din ven kommer til at betale dyrt for at låne penge på den måde. Det er dyre lån, selvom de ofte ser billige og attraktive ud.

Læs mere om at låne penge her

Find ud af, hvordan I kan få din vens økonomi til at hænge sammen. Hvis det er for svært, kan det være en god idé at tale med banken eller måske opfordre til, at din ven får en snak med sine forældre.

Hvis din ven har uoverskuelig gæld er der mulighed for at få gratis hjælp til at komme videre i Forbrugerrådet Tænks Gældsrådgivning

Kontakt Forbrugerrådet Tænks Gældsrådgivning

Relaterede artikler

Tænk, før du låner

Tema: Tænk, før du låner

En billig hverdag

Tema: En billig hverdag

Økonomisk overblik

Tema: Økonomisk overblik

Den anden side

Film: Venskabet & Den anden side

Tal om din økonomi

Tal om din økonomi: Sådan gør du

Om gældsrådgivningen

Om Gældsrådgivningen

Få tips til økonomien på sms

Få tips til økonomien på sms