Har dit barn økonomiske problemer: Sådan hjælper du

23. august 2018

Har dit voksne barn problemer med økonomien og har du svært ved at finde ud af, hvad du skal sige og gøre? Få inspiration til snakken og gode råd til, hvordan I sammen får økonomien på rette spor igen.

har_dit_barn_okonomiske_problemer.jpg

Har dit barn økonomiske problemer
Foto: Alexis Brown, Unsplash

Snak om økonomi med dit voksne barn

Pengeproblemer er ofte forbundet med følelsen af ikke at slå til. Mange unge, der har økonomiske problemer går rundt og har det skidt. Derfor er det vigtigt, at du tager fat i din søn eller datter, hvis du fornemmer, at de har svært ved at styre økonomien.

  • Find et tidspunkt, hvor I er alene

  • Fortæl, at du er i tvivl om der er styr på økonomien, og at du er bekymret.

  • Sig, at du gerne vil hjælpe med at få styr på økonomien. Det handler ikke om, at du skal betale regningerne. Det handler om, at I skal snakke sammen og få overblik over økonomien. Hvis du ikke selv kan skaffe overblikket, så hjælp med at finde en, der kan. Det kan fx være en ven af familien eller en bankrådgiver.

 

Tips til snakken om rod i økonomien

Lyt!

Det er nok det allervigtigste, når I snakker sammen: At du lytter og stiller opfølgende spørgsmål til de ting, du får at vide.

Nogle snakke er sværere end andre, og din søn eller datter har brug for at mærke, at du lytter og ikke er fordømmende.

Find ud af hvor meget økonomien sejler

Prøv at finde ud af, hvor slemt det står til med dit barns økonomi. Spørg, hvordan hun eller han selv opfatter situationen.

Det er en god idé at sætte jer sammen og lave et overblik. Måske skal I have hjælp fra en anden, som ved mere om økonomi.

Spørg ind til overtræk, kassekredit og lån. Husk også at høre, om der er kontokort og afbetalingsordninger, som belaster økonomien.

Hvis dit barn har uoverskuelig gæld, kan han eller hun få gratis hjælp i Forbrugerrådet Tænks Gældsrådgivning.

Læs mere om Forbrugerrådet Tænks Gældsrådgivning

Find sparemuligheder

Gode idéer til at spare på mobilregningen, byturene, transporten og indkøbene gælder for alle, også selvom det kan virke lidt banalt.

Brug din egen sunde fornuft, når I snakker sammen. Ofte viser det sig, at de ting, som virker for dig, også er gode råd til alle andre.

Find inspiration til en billig hverdag her.

Hjælp med at lave budget

Budget kan virke skræmmende og kedeligt, men det giver rigtig god mening at lave et.

Det giver overblik over dit barns økonomi: Hvad er der af penge, og hvor mange faste udgifter er der? Find sammen ud af hvor mange penge dit barn har til rådighed hver måned - efter regningerne er betalt. Del evt. rådighedsbeløbet ud på dage, så dit barn ved, hvor meget han/hun må bruge hver dag.  

Hvis du synes budget er svært, så findes der en række gode apps, der kan hjælpe. Og ellers spørg en, I kender om hjælp.

Få hjælp til at lægge et budget her

Kig på fristelser og vaner

Spørg nysgerrigt ind til, om din søn eller datter bruger penge, som han eller hun bagefter fortryder eller tænker var overflødigt og ligegyldigt.

Du kender det måske fra dig selv: En butik, der frister eller måske har du en dårlig vane med lige at skulle have en to go kaffe med hjem fra arbejdet?

De små vaner kan være svære at ændre. Men det kan betyde en del for økonomien at få ryddet ud i vaner og undgå fristelserne.

Overvej, om det er en idé at installere en adblocker på dit barns computer, så der ikke kommer så mange online fristelser.

Hjælp på sigt

Når økonomien sejler og man ikke har det godt, er det svært at lave om på vaner. Men faktisk er det noget af det, som din søn eller datter skal til nu: Gøre noget andet, end han eller hun plejer.

Det kan være en stor hjælp at have en, som kan hjælpe med at få de nye vaner indarbejdet. Tilbyd at du kan være økonomi-makker, som løbende spørger ind til, hvordan det går. Som roser og fejrer de ting, der går godt og som er klar til at snakke om de ting, der viser sig svære at ændre. Du kan også foreslå, at din søn eller datter spørger en ven om hjælp.

Automatiser betaling af regninger

Du kan hjælpe med at oprette en budgetkonto, så dit barn hver måned overfører et beløb fra sin lønkonto til at dække alle sine faste udgifter som fx husleje, telefonregning og forsikring.

Hjælp også med at tilmelde de faste regninger til automatisk betaling via PBS, så de altid bliver betalt til tiden.

Kontakt banken, hvis det driller, eller spørg en I kender om hjælp.

Undgå lån

Det er rigtig vigtigt, at din søn eller datter ikke løser sine økonomiske problemer her og nu ved at optage hurtige lån. Det gør kun tingene meget værre, for man kommer hurtigt til at betale dyrt for at låne penge på den måde. Det er dyre lån, selvom de ofte ser billige og attraktive ud.

Læs mere om at låne penge her.

Den vigtigste hjælp, du kan give, er at tale om det. Vis din søn eller datter, at han eller hun ikke er alene med sine bekymringer. Hjælp med at skabe et overblik og finde en måde at få økonomien til at hænge sammen på.

Hvis dit barn har uoverskuelig gæld er der mulighed for at få gratis hjælp til at komme videre i Forbrugerrådet Tænks Gældsrådgivning.

Kontakt Forbrugerrådet Tænks Gældsrådgivning

Relaterede artikler

Tænk, før du låner

Tænk, før du låner

En billig hverdag

En billig hverdag

Den anden side

Film: Venskabet - Den anden side

Tal om din økonomi

Tal om din økonomi: Sådan gør du